Hoe kunnen we hersenactiviteit meten?

Hoe kunnen we hersenactiviteit meten?

Je hersenen bestaan uit hersencellen, ook wel neuronen genoemd. Neuronen geven informatie aan elkaar door en verwerken op deze manier een grote hoeveelheid informatie. Op het moment dat neuronen informatie aan elkaar doorgeven, komt daar een klein elektrisch stroompje vrij. Als de stroompjes van de hersenen sterk genoeg zijn, kun je deze aan de buitenkant van het hoofd meten. Met behulp van elektrodes die op het hoofd  en oren zijn geplaatst, wordt deze hersenactiviteit gemeten. De elektrische activiteit van de hersenen wordt zichtbaar in de vorm van een eeg-signaal.

Hersengolven zijn in feite hele lichte elektrische stroompjes waar de hersencellen gebruik van maken.  De snelheid waarmee deze stroompjes worden afgevuurd meten we in Herz.

Je hebt snelle en langzame hersengolven. Des te sneller, des te alerter je functioneert.

Technisch:

Gamma 39-42Hz:  is verhoogd bewustzijn. Zit dit goed, dan ben je gefocust, lever je topprestaties en heb je helder overzicht en kan je hoofd van bijzaken scheiden. Heb je een verstoring, dan kan leiden tot angst en paniek.

Bèta 15 – 38 Hz:  is je actieve staat van bewustzijn. Deze hersengolven zijn vooral actief als je werkt, nadenkt etc. Evenwicht binnen deze frequentie geeft je de mogelijkheid om je goed te concentreren en verstoring/turbulentie zorgt ervoor dat je veel piekert en je gedachten niet kan stilzetten of heel druk wordt.

SMR 13-15 Hz:  is ontspannen en alert. Het sensomotorisch ritme is voor goede verwerking van prikkels. De binnenkomende informatie vanuit alle zintuigen die hersenen stuurt naar je de rest van je lichaam. Hierdoor kun je je ontspannen en op een doelgerichte manier bewegen (bal gooien en vangen). Verstoring leidt tot ongecontroleerde spierspanning en motorische onhandigheid.

Alfa 8-12 Hz: is ontspannen bewust. Een verstoring hierin kan leiden tot slecht slapen, je niet goed kunnen concentreren en dromerigheid.

Thèta 3-7 Hz: is het onderbewustzijn. Dit komt alleen voor als je in een diepe trans zit of aan het dagdromen bent of op de automatische piloot handelt. Wanneer je hier een turbulentie hebt, leidt dit tot impulsiviteit of dingen doen zonder erbij na te denken.

Delta 1-2 Hz:  onbewust – diepe slaap. Je bent in slaap en je niet bewust van de omgeving en er is geen herinnering aan de activiteit die is uitgevoerd.

Benieuwd hoe Neurofeedbacktraining u kan helpen?

Een kennismaking kost u niets.
Bel ons: +31 6 31 97 41 43