Veelgestelde vragen
Is neurofeedback geschikt voor alle leeftijden?
Neurofeedback is veilig voor zowel volwassenen als kinderen.
Meer over neurofeedback traning voor kinderen
Is er sprake van bijwerkingen bij neurofeedback/is het veilig?
Voor zover bekend geeft NeurOptimal® geen bijwerkingen. Wel ervaren sommige mensen in het begin moeheid na een sessie (je hersenen zijn immers hard aan het werk), maar dit neemt na verloop van tijd af. De sensoren dienen alleen om de hersenactiviteit te meten, er wordt niks je hoofd ingestuurd en het is volledig veilig en pijnloos.
Meer over bijwerkingen van neurofeedback training
Voor welke klachten kan neurofeedback toegepast worden?
Neurofeedback is een training voor je hersenen om beter te functioneren en aangezien de hersenen een grote invloed hebben op fysieke, mentale en emotionele processen kan het toegepast worden bij veel uiteenlopende klachten zoals bijvoorbeeld:
– Hyperactiviteit, concentratieproblemen, AD(H)D, onrust
– Angst- en paniek(stoornissen)
– Burn-out / Chronische vermoeidheid
– Autisme
– Slaapproblemen
– Stress
– Depressie/neerslachtigheid
– Trauma, posttraumatische stressstoornis (PTSS)
– Agressie/woedeaanvallen
– Stemmingswisselingen
– Minderwaardigheidsgevoelens
– Dyslexie
– Epilepsie
Kan neurofeedback toegepast worden in combinatie met medicatie of andere behandelingen?
Neurofeedback kan goed werken als ondersteuning van andere behandelmethodes zoals bijvoorbeeld therapie. Wij adviseren wel dit altijd in overleg te doen met de behandelend arts. Wanneer u medicatie gebruikt is het mogelijk dat u hiervan meer bijwerkingen ervaart omdat u minder medicatie nodig kan hebben. Het is belangrijk de arts ervan op de hoogte te stellen dat u een hersentraining volgt waardoor u mogelijk minder medicatie nodig heeft.
Hoeveel trainingen heb ik nodig? Zijn de resultaten blijvend?
Hoeveel trainingen iemand nodig heeft, verschilt per persoon en hangt af van de aard van de klachten. Over het algemeen ervaren veel mensen blijvende resultaten na 11-20 sessies.
Hoelang duurt een sessie?
De neurofeedbacksessie zelf duurt 33,5 minuten. Houdt er rekening mee dat u daarvoor moet worden aangesloten en achteraf afgekoppeld. Een afspraak duurt daarom meestal drie kwartier tot een uur.
Is voorbereiding nodig voor een neurofeedbacksessie?
Je hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen voor een neurofeedbacksessie. Wel adviseren we om iets comfortabels aan te trekken zodat je comfortabel voelt. Omdat je hersenen extra hard werken tijdens een sessie, is het daarnaast belangrijk voldoende te drinken.
Wat kan ik zelf doen tijdens de neurofeedbacksessie/ wat wordt van mij verwacht tijdens een sessie?
Het enige wat je tijdens een sessie hoeft te doen is zoveel mogelijk ontspannen. Je kunt ervoor kiezen om naar een film te kijken of naar ontspannende muziek te luisteren. Verder hoef je helemaal niets te doen. Het maakt niet uit als je in slaap valt.
Welke veranderingen kan ik van neurofeedback verwachten?
Omdat ieder mens uniek is, kunnen de ervaringen van neurofeedback erg verschillen, maar over het algemeen ervaren de meeste mensen:
– Een groter gevoel van innerlijke rust en ontspanning.
– Verbeterd slaapritme/diepere slaap.
– Verbeterde concentratie.
– Zware gevoelens zoals bijvoorbeeld angst, stress, zorgen, woede of verdriet kunnen makkelijker losgelaten worden of zelfs verdwijnen. Zo komt er ruimte vrij om (nog) verder op een positieve manier te ontwikkelen.
Naar wat voor muziek kan ik luisteren?
Is alle muziek geschikt voor neurofeedback?
NeurOptimal® heeft een eigen, ontspannende muziekcompositie. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van andere media. Wij adviseren ontspannende, instrumentale muziek. Heb je hier vragen over, dan kun je altijd met ons overleggen. Bij kinderen die moeite hebben om een halfuur stil te zitten is het mogelijk om een film te kijken of naar een luisterboek te luisteren in plaats naar muziek.
Hoe kunnen we hersenactiviteit meten?
Je hersenen bestaan uit hersencellen, ook wel neuronen genoemd. Neuronen geven informatie aan elkaar door en verwerken op deze manier een grote hoeveelheid informatie. Op het moment dat neuronen informatie aan elkaar doorgeven, komt daar een klein elektrisch stroompje vrij. Als de stroompjes van de hersenen sterk genoeg zijn, kun je deze aan de buitenkant van het hoofd meten. Met behulp van elektrodes die op het hoofd en oren zijn geplaatst, wordt deze hersenactiviteit gemeten. De elektrische activiteit van de hersenen wordt zichtbaar in de vorm van een eeg-signaal. Meer over hersenactiviteit meten
Benieuwd hoe Neurofeedbacktraining u kan helpen?
Een kennismaking kost u niets.
Bel ons: +31 6 31 97 41 43